понеділок, 25 березня 2013 р.


      СЛАВЕТНІ  ОХТИРСЬКІ  ГУСАРИ





"Ахтырские гусары,
О храбрые друзья!"
          
               Д. Давидов












 Тиждень дитячого читання триває. 
 21 березня в бібліотеці-філії для дітей відбулася історико-краєзнавча подорож "Славетні охтирські гусари" із циклу "Охтирка- місто військової слави". 
 Охтирський гусарський полк належав до числа найстаріших полків російської армії і вів свій родовід від Охтирського козацького слобідського полку. У травні 1765 року імператриця Катерина ІІ видала указ про створення Охтирського гусарського полку.
 Полк був одним з найкращих , вкрив свої знамена славою під час Вітчизняної війни 1812 року. Його воїни героїчно боролись з наполеонівськими загарбниками під Бородіно. 
 Охтирському полку була надана честь відкривати парад перемоги союзницьких військ у столиці Франції- Парижі. Командував ним Дмитро Васильович Васильчиков.
 Охтирські гусари також відзначилися під час російсько-турецької війни у 1829 році, в першій світовій війні( 1914-1918).
 Серед імен офіцерів і рядових кавалеристів, гідних пам'яті і слави, - ім'я генерала- поета Дениса Давидова, секунд- майора С.Г.Зорича, охтирського гусара М.О.Куліковського.
 Свідченням героїзму і слави Охтирського гусарського полку були його численні нагороди. Серед них 19 срібних труб з написом: "Ахтырскому полку за отличие при поражении и изгнании неприятеля из пределов России 1812 г." 
 Про життя і подвиги наших славетних гусар, полкові традиції, особисті подвиги кавалергардів, про військове спорядження та нагороди 12 Гусарського Охтирського генерала Дениса Давидова ЇЇ Імператорської Високості Великої княгині Ольги Олексндрівни полку цікаво та змістовно розповіла краєзнавець нашого міста Поліщук Марія Іванівна.





















                       

Немає коментарів:

Дописати коментар