пʼятниця, 26 січня 2024 р.

                    День ювіляра

Художниця, ілюстраторка дитячих книжок Вікторія Ковальчук (1954-2021).
За своє життя проілюструвала майже 200 книжок, із них 30 – дитячі. Була переконана, що «Книга для дитини – дороговказ, а не розвага. Тому так важливо, аби вона була світлою, якісною, мудрою. Художник дитячих книг – той, що зберіг дитячість і не цурається її, адже багато що можна побачити очима серця».
Стиль художниці означували різними термінами: від символізму з елементами сюрреалізму до міфічного реалізму. Розробляла власний напрям «приколізм» – своєрідний протест проти постмодернізму та споживацтва.
Захоплювалася традиційним українським фольклором, що частково сформувало стиль та образну структуру її робіт. Вікторія Ковальчук оздоблювала книги українських поетів Богдана-Ігоря Антонича, Ліни Костенко, Івана Світличного, Ігоря Калинця, Наталі Забіли, Анатолія Камінчука, Галини Кирпи, Дмитра Павличка, Богдана Стельмаха.
Малюнки художниці здаються зарядженими сонцем, прикрашені орнаментами насиченими символами. Їх можна розглядати годинами і щоразу знаходити щось нове.
Вони сповнені буйної фантазії, корені якої — у праслов’янських віруваннях і міфах, вічній природі. У творах
Вікторії Ковальчук нероздільно поєдналися звичаї, традиції України і день нинішній, краса неба і землі, дивосвіт дитинства, материнська щедрість і ласка
Любі діти, шановні батьки! Завітайте до Охтирської публічної бібліотеки-філії √2
Розгорніть, будь ласка, книжки, прочитайте, а ще краще візьміть додому і заспівайте лагідні колискові пісеньки, урочисті колядки або дотепні коломийки, споробуйте перескоромовити веселі скоромовки, відгадати хитромудрі загадки — і до вас озвуться голоси наших далеких прародичів. Вдивіться в чарівні веселкові малюнкти Вікторії Ковальчук — і вам відкриється поетичний дивосвіт нашої Матері-України, яка благословляє наших дітей.
















Немає коментарів:

Дописати коментар