понеділок, 23 січня 2023 р.

 

Література Охтирщини
Книжковий ланцюг єдності



Іван Багряний - видатний український поет, письменник, публіцист, емігрант, признаний у всьому світі. Сьогодні його сміливо можна назвати одним із найвідоміших українських письменників ХХ століття і, мабуть, найбільш прочитаним і визнаним в Україні письменником діаспори. Адже хоч він і народився та провів більшість життя в Україні, його основні твори публікувались і прославилися вже за кордоном. А на батьківщину вони повернулися тільки після проголошення незалежності.

України.

 Насправді цю людину звали Іван Павлович Лозов’ягін. Він народився 1906 року в місті Охтирка, що тоді належало до Харківської губернії, а тепер входить до складу Сумщини.

 Батько Івана, Павло Лозов’ягін, був мулярем. Дослідники кажуть, що історично прізвище було інше – Лозов’яга, але його спотворили, зрусифікували під час оформлення документів у XIX столітті, що взагалі було вельми розповсюдженим явищем. Мати походила з селянського роду.

 Ще в юності, в 1920-ті роки, Іван Лозов’ягін часто й надовго залишав Охтирку – для навчання в Краснопіллі та в Києві, для праці в Кам’янці-Подільському та на Донбасі, для поїздок до тодішньої столиці Радянської України Харкова, зрештою, просто для мандрів Україною.

 Іван Лозов’ягін мав безліч псевдонімів – від "Сорок Сорок" до "Дон Кочерга".

 Але по-справжньому прижився та навіть замінив собою справжнє ім’я тільки один – Іван Багряний.

Книга Валерії Бакуліної "Хто вкрав істину?" - журналістське дослідження, проведене з липня 2013 року по грудень 2014-го.
Мета книги - гідна оцінка величної постаті Івана Багряного та популяризація його творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар