четвер, 12 квітня 2018 р.

                   Святкуємо Великдень

  Яйце здавна вважається символом життєдайної сили, адже таїна зародження нового життя завжди зачаровувала людей. У багатьох народів світу є легенди, за якими яйце - початок не тільки життя, а й світла, тепла і навіть зародок Всесвіту.
  У наших пращурів - слов'ян яйце було символом вічного оновлення природи, перемоги життя над смертю. І саме воно використовувалося в обрядових весняних святах - на честь Сонця, Землі, Весни, і Води.
  Писанка, яскраве, розписне яйце, є символом свята Пасхи. Крашанки у віруючих в Христа завжди були символом Воскресіння Ісуса, а з ним і очищення на благо нового кращого життя.
  У країнах Європи здавна існував звичай на Великодні свята дарувати один одному крашанки. Подарункові яйця робились з порцеляни, кришталя, дерева, коштанового каміння, срібла та золота. Найвідомішими були подарункові яйця фірми Фаберже. ЇЇ майстри виготовили 56 унікальних яєць.
 Вважається, що чим більше яєць буде подаровано і отримано в подарунок, тим щасливішим для людини складається рік. 
  В нашій бібліотеці є добра традиція прикрашати великодні писанки в різних техніках. Особливо полюбилися юним користувачам майстер - класи з виготовлення зернівок та крапанок. Найменші відвідувачі полюбляють готувати великодні листівки, щоб порадувати близьких на свято. В цьому році бібліотекарі разом з дітьми освоїли одну з найцікавіших сучасних технік оздоблення великодніх яєць  - декупаж. Вироби дітей прикрасили святкову експозицію "Дзвонять дзвони величаво". 










Немає коментарів:

Дописати коментар