четвер, 17 квітня 2014 р.

                Писанки розквітають,
                     зернівки дивують

                              

    Великдень найсвітліше, найбільш шановане в народі свято. Якраз на цей час припадав поворот сонця на літо, а це означало пробудження всього живого, воскресіння природи. Свято Великодня, або Пасхи багате прекрасними обрядами і народними звичаями. Прикрашали світлицю рушниками, готували святковий одяг, випікали Паску та смачні макові коржі. А коли все зроблено, час для писанки.
  Писанка - душа народу, яка розквітає щоразу навесні на Великий день дивними веснянковими барвами. З давніх давен яйце є символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Писанки розписували ще наші пращури, вони відображали в них свої погляди, вірування. Вважалось, що писанки мають магічну силу, і тому дарували їх одне одному на свята. Це вірування збереглося і до наших днів. 
  Як створити святкову атмосферу у своїй оселі, навчитись виготовляти Великодні сувеніри, зібрати святковий кошик можна було завітавши на "Великодню галявину", яка відкрилася в нашій бібліотеці - філії напередодні свята. За зразками всі бажаючі виготовляли Великодні витинанки з кольорового паперу "Яєчки - витинанки -це прекрасні подарунки". Таку витинанку можна поставити на стіл, підвісити на віконце, прикрасити вітальну листівку. 
Діти, що зібралися на народознавчу годину "Писанки розквітають, зернівки дивують" познайомилися з різноманітними способами прикрашання яєць: крапанками, мотанками, дряпанками, наліпками. Власноруч створили зернівку, прийнявши участь у майстер - класі "Писаночки наші"













































Немає коментарів:

Дописати коментар