неділя, 19 травня 2024 р.

        Пам'яті безвинно звинувачених

Щороку, у третю неділю травня, Україна відзначає День пам’яті жертв політичних репресій. Це данина пам’яті тим, хто загинув або постраждав унаслідок політичних репресій та масового терору комуністичного режиму в Україні.

З метою вшанування пам’яті українських поетів, письменників - жертв політичних репресій, Охтирська публічна бібліотека-філія√2 пропонує книги з фонду бібліотеки:
Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса".
Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР — публіцистична книга про кримінальну справу, життя і смерть українського поета-дисидента Василя Стуса.
У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, свідчення очевидців, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Крім власне архівних матеріалів, книжка містить статті укладача та дисидента Василя Овсієнка та інтерв'ю з останнім співкамерником поета, російським політв'язнем Леонідом Бородіним;
Юрій Лавриненко "Розстріляне відродження". Таємниця «літературного злочину», за який ліквідовано українських радянських письменників 30-х років, тривожила багатьох. Офіційне пояснення – «терористи» - від самого початку сприймалося. Як крик злодія: «Ловіть злодія!». Реабілітація 50-х років і видання їхніх «вибраних творів» не пояснювали нічого, а ще більше вуалювали таємницю. Аж ось у Парижі 1959 року виходить антологія творів і розстріляних, і «перевихованих», і пропалих безвісти. З неї видно їхню головну вину перед сталінським режимом: вони прагнули зберегти письменницьку честь і національну гідність.











Немає коментарів:

Дописати коментар