пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Українська вишиванка

До Дня вишиванки в Охтирській публічній бібліотеці-філії√2 створена виставка-галерея "Українська вишиванка. Подорож у часі".

Історія вишиванки сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна і ниток, перетворюючи своє вбрання на витвір мистецтва.
Не дивно, що українська вишиванка завжди приваблювала своїм вишуканим різнобарв’ям відомих митців, які часто прагнули відтворити у своїх роботах красу нашого народу.
На виставці зібрані портрети українок різних епох, зображених на картинах відомих художників: Василя Тропініна(1776-1857); Тараса Шевченка (1814-1861); Іллі Репіна(1844-1930); Харитона Платонова(1842-1907); Миколи Івасюка(1865-1937).
Поруч з відомими портретами розміщені яскраві сучасні фото юних українок у національному вбранні, як символ єднання епох.
Іллі Рєпіну належать фрази : «Тільки українки та парижанки вміють одягатися зі смаком». І ще про українок: «А які на них дукати, намиста!! Головні пов’язки, квіти!! А які обличчя!! А яка мова!! Просто чарівність, чарівність, чарівність!!!»
Вітаємо з щирим і красивим святом – Днем Вишиванки!

















Немає коментарів:

Дописати коментар