пʼятниця, 19 травня 2023 р.

      Охтирська фабрика художніх виробів

Охтирка - місто, яке довгий час славилося продукцією фабрики художніх виробів(1927-1990).
Майже кожен містянин впізнає вишиті на білому полотні червоні або білі рослинно-геометричні візерунки, вишиті машинами і вручну.
Це постільна білизна, серветки, скатертини тощо. Продукція фабрики мала високу художню цінність і завоювала світовий ринок.
З нагоди Дня вишиванки працівники філії підготували ретро-виставку "Охтирська фабрика художніх виробів" і презентували її під час вуличної промоції.
Бібліотекар Людмила Шепеля, яка свого часу працювала на підприємстві, цікаво розповідала про "вишивалку"(так фабрику називали у місті) і знайомила відвідувачів з експонатами виставки.
Працівники бібліотеки щиро вдячні Дульській Лідії, яка більше 20 років праці присвятила фабриці за спогади та вироби, що демонструвалися на виставці.
Історична довідка:
ОХТИ́РСЬКА ФА́БРИКА ХУДО́ЖНІХ ВИ́РОБІВ засн. 1927 як артіль у м. Охтирка (нині Сум. обл.), що об’єднала майстринь-вишивальниць краю. Підпорядк. Укрхудожпрому (ліквідовано 2004) Мінмісцевпрому УРСР. Від 1933 – ім. 15 років Жовт­ня, від 1961 – ф-ка. В асортименті – скатертини, серветки, купони жін. блуз, рушники, комплекти для немовлят, постіл. білизна. Вироби виготовляли з льону, батисту, маркізету, оздоблювали ручною та машин. вишивкою. Серед найчастіше застосовуваних технік – штапівка, гладь, вирізування, хрестик, ажурна мережка, рушник. шви. Орнамент геометричний та рослинно-геометричний. Художниками підприємства були О. Іголкіна та Р.Горобець. Вишивальниці Л. Нікітченко, О. Скляр, постійно брали участь у виставках ВДНГ УРСР. 1987 ф-ка увійшла до складу Вироб.-худож. об’єдн. «Україна» (Харків; від 1993 – орендне вироб. торг. підприємство, від 1994 – АТ «Харків. ф-ка “Україна”»). Наприкінці 1990-х рр. припинила діяльність.























Немає коментарів:

Дописати коментар