четвер, 30 березня 2023 р.

                #   Тиждень дитячого читання

        #Класики дитячої літератури

"Дитинство без книжок – і не дитинство зовсім. Це ніби від тебе зачинили чарівне місце, куди можеш прийти і знайти неймовірну радість", Астрід Ліндгрен
У 1978 році, коли Астрід Ліндгрен вручали Премію миру німецької книготоргівлі, вона виступила з промовою «Ні – насильству!». Ця промова спричинила справжній переворот у всій педагогічній системі Європи, а вже за рік на розгляд ООН був висунутий проєкт Конвенції про права дитини. Проте значно більший переворот у світі спричинили саме її тексти, у яких немає навіть натяку на насильство. У казках Астрід Ліндґрен немає ні помсти, ні покарань.
Астрід Ліндґрен вміло скеровує малечу, розповідаючи, як розвивати у собі корисні навички.
До уваги відвідувачів бібліотеки ми відібрали п’ять книжок, які стануть у пригоді на всі випадки життя." Діти з бешкетеої вулиці", "Лотта з бешкетеної вулиці", "Медікен".
Серед яскравих персонажів Астрід Ліндгрен є чимало жвавих, наділених неприборканою фантазією і жагою до пригод пустотливих дітлахів, і з-поміж них найсильніше западе в серце Лотта – та, що з Бешкетної вулиці. Вона не має друга, що живе на даху, не носить на руках коняку і не водиться з розбійниками. Загалом це абсолютно звичайна дівчинка, яка зачаровує своєю безпосередністю. Маленька бешкетлива Лотта ділиться улюбленими млинцями з братиком і сестричкою, а Мадікен, який присвячено три книжки, завжди готова пожертвувати собою і своїми розвагами заради мрії свого друга або ж сусідки.
Герої Астрід Ліндгрен часто опиняються у скруті, але ніколи не забувають підтримувати одне одного.
Завжди чути дитину, бачити світ з позиції дитини, бути на боці дитини – це три невеличкі правила, яким свідомо чи несвідомо слідувала Астрід Ліндґрен. Три невеличкі секрети, які зробили її казки такими важливими та знаковими не лише для мільйонів читачів в усьому світі, а й для усієї дитячої літератури.



Немає коментарів:

Дописати коментар