субота, 15 січня 2022 р.

                        Герої нашої доби.

   Оборона Донецького аеропорту.

  17 - річним бешкетним хлопчиком, не питаючи дозволу мами й бабусі з дідусем, Сергій Табала з першого дня влився в Євромайдан. Стали так планети на небосхилі, що під час побиття "Беркутом" він не втрапив в епіцентр того нічного жахіття. Але наступного дня вранці біля Михайлівського собору вже записувався в лави Самооборони. Це він - один із тих, хто ще неповнолітнім наймолодшим "кіборгом" і Героєм України, це йому у вісімнадцять війна відібрала життя. На Майдані все почалося, а за ним був "Правий сектор": з тими рішучими й безстрашними хлопцями він пішов на війну, обравши собі позивний "Сєвер".

"Для мене честь - померти за Україну. Шкода, що за неї я можу померти тільки один раз", - повторював вояк "Сєвер".

В повісті Петра Нестеренка "І повернувся білим журавлем..." перед читачем постає життя - подвиг Сергія Табали, автор розкриває витоки становлення наймолодшого "кіборга", безстрашного бійця, який віддав життя за свободу та незалежність України.
У книзі для дітей "Героям слава!" Білозерська Олена та Ключова Майя написали художнє оповідання про подвиг наймолодшого кіборга з позивним "Сєвер" - "Кіборг Джміль, або "По чім халва на Пришибі"?" оповідання про героїзм, справжню чоловічу дружбу і про те, що герої не вмирають.
Про загиблих у "котлі" Цвітних Пісків, про донецький форпост -ДАП, за який полягли герої - кіборги, полонені і розстріляні після тортур йдеться у книзі Ірини Вовк "На щиті.Спогади родин загиблих воїнів. Донецький аеропорт". Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і майбутнє Батьківщини.
У книзі "Героям Слава. Книга пам'яті героїв АТО. Сумська область" вміщено розповіді про загиблих жителів та уродженців Сумщини
серед яких імена "кіборгів" - захисників Донецького аеропорту Миколи Ніколаєнка("Нік") та Сергія Абрютіна - імена, що стали символом мужності, братерства та самопожертви.
Сергій Бойко "Аеропорт"
Дія роману починається похвилинно протягом 240-денної його облоги. Книга про війну, якої не мало бути і про героїв, які хотіли жити, але вмирали.











Немає коментарів:

Дописати коментар