четвер, 20 травня 2021 р.

                  День вишиванки

   Всі ми - українці, а тому з давніх - давен нам передалася любов до вишиванки. Вишита сорочка з льону є символом здоров'я, краси, благополуччя в родині.  Наші предки носили вишиті сорочки і в свята, і в будні. При народженні дитини їй дарували символічну сорочку у вигляді прямокутника. На тильній стороні залишали "замочок" - особливий оберіг від злого ока. Не менш важливе місце займає вишиванка у житті сучасного українця. 

  В День вишиванки, на міському святі, бібліотекарі підготували імпровізоване оберігове полотно - ескіз майбутньої вишиванки і залучили всіх бажаючих "розшити" його квітковим узором. Поступово, на очах, ескіз заповнювався улюбленими квітами і перетворювався у яскраве квіткове поле. Червоні маки утворювали дорогу, ця дорога звивиста, як саме життя людини. На шляху соняшники, наче сонечка освітлюють шлях, поруч зелені кольори - зустріч з добрими людьми. Коричневий, блакитний, рожевий - символи здоров'я, вічності і удачі, білий - надасть сили та енергії а чорний колір землі та родючості. Наше життя, як Нива, яку дбайлива душа засіває, дбає, доглядає. 

Вишиванка вдалася яскравою і колоритною. 

Поруч, біля полотна, була розгорнута виставка "Милі серцю узори"з приладдям для вишивання. На ній і бабусині п'яльця, і спеціальні нитки та голки, і ножиці з наперстком. А скільки вишиванок...

В бібліотеці організована етно - виставка "На рушниковому крилі". Запрошуємо до перегляду.






























Немає коментарів:

Дописати коментар