вівторок, 25 лютого 2014 р.

До Міжнародного дня рідної мови

             


                                   У людей на Землі різна мова
                                   Кожна на лад свій звучить.
                                   А серед них і моя- світанкова -
                                   Мова у небо летить!


  Міжнародний день рідної мови відносно молоде свято -до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.
  Ми, українці пишаємося нашою милозвучною, багатою мовою. Українська мова налічує понад 300 тисяч слів, за допомогою яких можна висловити найрізноманітніші думки, почуття. Навіть у буденних словах є щось рідне, дороге і болюче.
 Українською мовою написані відомі в усьому світі твори Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського.

  Вихід на історичну арену сучасної української мови пов'язують із конкретною датою - виходом у світ у 1798 році "Енеїди" І. Котляревського. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написана живою народною мовою. Проте Котляревський - зачинатель нової української мови, а основоположником є Тарас Шевченко. Саме його словником ми зараз користуємося. Він геніально освоїв попередню спадщину, широко використовував фольклорні джерела, талановито користувався багатством, особливостями рідної мови.

    До Міжнародного дня рідної мови та з нагоди 200- річчя від дня народження Тараса Шевченка в бібліотеці започаткували літературні зустрічі з Кобзарем під загальною назвою "200 років з Кобзарем", які триватимуть протягом року.

  Перша зустріч відбулася 20 лютого в День рідної мови. Звичайно, в цей день говорили лише українською літературною мовою. І великі і малі прийняли участь у літературному марафоні "Шевченкове слово живе". Кожен учасник за своїм уподобанням читав вірші  Тараса Шевченка, також можна було прочитати або продекламувати вірш будь-якого українського поета . А ще бібліотекарі запропонували аукціон народної мудрості "Лунай, лунай величне слово", де кожен міг показати ерудицію у знанні народних прислів'їв та приказок.

 Наша мова - жива і багата, красива, як світанок весняний, чарівна, як казка. Дзвенить собі чистим струмочком і заворожує добрі серця, задаровує своєю поетичністю, розказує про минувшину і про сьогодення, дає надію на світле майбутнє.    



















Немає коментарів:

Дописати коментар