середа, 6 лютого 2013 р.

                   "БАРВІНКУ" - 85

  Дитячий журнал "Барвінок" святкує 85-річчя. Він один із „найстаріших” в  Україні дитячих журналів. Десятки років його свіжого номера нетерпляче чекали мільйони радянських дітей.
      Перший номер журналу для учнів початкових класів вийшов у січні 1928 року в м. Харкові. Тоді він називався „Жовтеня”, але вже перший повоєнний номер вийшов у 1945 році у Києві  під назвою „Барвінок. Журнал неодноразово був нагороджений державними відзнаками.

    З перших публікацій у «Барвінку» починався творчий шлях багатьох літераторів, які згодом уславили рідне письменство. Тут побачили світ твори, що понад півстоліття були хрестоматійними. Низка їх входить до шкільних підручників і збірників новітнього часу.  
      Спеціально написати для "Барвінку" вважали своїм обов’язком П. Тичина, М. Рильський, М. Стельмах, В. Сосюра, А. Малишко, О. Вишня, Ю. Яновський, П. Усенко та ін. Пізніше — Л. Костенко, Д. Павличко, М. Вінграновський, І. Драч, Б. Олійник, Є. Гуцало, В. Близнець, Григір Тютюнник, В. Шевчук.
     На його сторінках вперше з’явилися багато нині улюблених казкових героїв. Навіть про Незнайку Носова вперше діти прочитали саме у "Барвінку".
      Головними редакторами журналу були відомі письменники — Н. Забіла, О. Іваненко, Б. Чалий, А. Давидов, В. Моруга. Від 1989 року його очолює В. Воронович.
       Із «Барвінком» співпрацювали видатні українські художники — В. Касіян, Т. Яблонська, М. Дерегус, В. Григор’єв, Г. Якутович, В. Литвиненко, М. Пшінка та багато ін.
      Більше половини накладу українського видання розходилося у Росії та Казахстані. Його передплачували навіть в Ізраїлі.
    Сьогодні "Барвінок" відзначає ювілей – йому вісімдесят пять
    Тематика рубрик сучасного „Барвінка” надзвичайно різноманітна: „Хто? Що? Як? Де? Коли? й Чому?”, „Що в імені твоєму?”, „Ми любимо читати”, „Марочка від поштарочки”, „Банк усіляких цікавинок”, „Принцеса”, „Наш скарб – рідна мова”, „Роботоленд”, „З торбинки дядечка запитальника”, „Це твоя Україна”, „Клуб „Форвард””, „Книга золотих казок”, „Місто ідеальних взаємин”, „Чи правда, що...”, „Літературний конкурс” та інші.

    У рубриці „Ми любимо читати” друкуються літературні твори українських авторів, а рубрика „Книга золотих казок” репрезентує казки народів світу. Рубрика „Книга золотих казок” пропонує читачам українську, грецьку, чеську, фінську, кенійську, англійську та інші казки народів світу. Як правило, це короткі твори повчального характеру, схожі на притчі із моральною настановою. „Це твоя Україна” – рубрика, яка у художній формі відкриває школярам сторінки історії України
     Виразно національно спрямованою є також рубрика, присвячена рідній мові. „Барвінок” намагається культивувати престиж читання, а одночасно відповідати усім вимогам щодо змісту та поліграфічного оформлення періодичного видання для дітей.
за матеріалами "Барвінок"


     З нагоди ювілею журналу  "Барвінок" в дитячій бібліотеці-філії створена фан-зона    "Я ЛЮБЛЮ "БАРВІНОК"

        Кожен відвідувач бібліотеки має змогу ознайомитись з виданнями журналу починаючи з радянських часів, які дбайливо зберігаються у фонді бібліотеки ;  прихильники журналу - залишити записи про тих, хто читав "Барвінок" в дитинстві : маму, тата, бабусів, дідусів знайомих та друзів.

 

     Прихильники!  Приєднуйтесь!

 



  Громадяни барвінкової республіки



 Барвінку! Я так радію, коли ти приходиш!





      Всі бажаючі можуть відправити на головний сайт журналу "Барвінок" свої поздоровлення і найкращі побажання з ювілеєм http://barvinok.info/  


Немає коментарів:

Дописати коментар