понеділок, 8 квітня 2024 р.

                         День ромів

Щороку, 8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. В цей день, 1971 року, в рамках першого Всесвітнього ромського конгресу було офіційно започатковано ромський громадський рух. Тоді ж було затверджено національний прапор і гімн ромського народу — найбільшої етнічної меншини в Європі.

За традицією цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромів, а тисячі яскравих вінків спускають на воду: це символізує нелегку долю народу – вічного блукальця без історичної батьківщини.
Від початку повномасштабної війни в Україні ромська спільнота, на рівні з усіма національними меншинами, активно бореться за існування власного народу на теренех українських земель, протистоїть наступу на свободу, та людяність.
До уваги читачів пропонуємо книги з фонду нашої бібліотеки, героями яких стали ці волелюбні люди.
Віктор Гюго
"Собор паризької богоматері"
Ця книга найвідоміша на планеті - наповнена глибокими ідеями та образами. Яскраві герої вулична танцівниця, циганка Есмеральда та закоханого в неї карлика-потвору Квазімодо, звонаря собору Нотр-Дам, священника Фролло та капітана Феба де Шатопера показані на фоні
химерного і строкатого середньовічного Парижа.
"Циганські чари"
У книжці представлено різні
жанри ромського фольклору, вміщено антологію циганської
поезії (оригинальної та перекладеної), українські переклади творів знаних ромських та європейських поетів на циганському та близько до неї тематику. Видання розраховане на тих, хто читає ромською мовою, і на україномовних шанувальників самобутньої циганської культури.







Немає коментарів:

Дописати коментар