субота, 1 квітня 2023 р.

               квітня - Міжнародний день птахів

Саме цього дня в 1906 році була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Вперше цей день як масове свято стали відзначати в Сполучених Штатах Америки. Незабаром його підтримали й інші організації та видавництва різних країн, які почали популяризацію Дня птахів. Починаючи з 1923 року це свято стало традиційним.
Щорічно певний вид птахів оголошується птахом року. Птахом 2023 року Українське товариство охорони птахів оголосило мартина звичайного.
Що відомо про птаха року?
Це один з найпоширеніших мартинів у світі — його загальна чисельність перевищує 4 млн. особин.
На території України його частіше можна зустріти в південних областях — у гирлах великих річок, біля морських узбереж. Дехто за звичкою називає мартинів чайками. Та це неправильно. Відповідно до української орнітологічної термінології чайкою називають інший вид.
Мартина можна вважати довгожителем - деякі представники цього виду живуть до 30 років.
Донедавна в Україні популяція мартинів була у хорошому стані, проте в частині європейських країн вона знижувалася або взагалі зникала через зменшення водно-болотних угідь та антропогенний вплив.
Ми ж нині маємо іншу проблему: через війну популяція мартинів може значно постраждати у тих регіонах України, де відбувалися чи відбуваються бойові дії.
Додамо, що на Землі вже зникло понад 160 видів і підвидів птахів. У Європі під загрозою зникнення знаходиться понад 50% птахів. В Україні їх налічується близько 360 видів, а разом із птахами, які є залітними на території країни – близько 456 видів. До Червоної книги України (2009) занесено 87 видів птахів.




Немає коментарів:

Дописати коментар