четвер, 2 лютого 2023 р.

  Водно-болотні угіддя,

                     вода і життя – нероздільні!

  Усім здається, що наша планета майже вся залита водою, повсюди вода. Однак, лише 2,5% води – це прісна вода, яка зберігається переважно в льодовиках, снігових шапках на вершинах гір або ж у підземних водоносних горизонтах. Менше 1% прісної води придатні до вживання, причому 0,3% припадає на річки та озера. Це вся прісна вода, яку ми маємо, і більша її частина надходить з водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя – життєво необхідні для води. Вони поглинають та зберігають дощову воду і поповнюють підземні водоносні горизонти; регулюють кількість і постачання води, подаючи воду в потрібний час у потрібне місце в необхідній кількості; покращують якість води шляхом усунення й абсорбції забруднюючих речовин. 

Важливе значення водно-болотні угіддя мають і у житті людини. Адже сприяють нашому здоров’ю. Чисті водойми є природним джерелом безпечної питної води. Постачають їжу, підтримують виробництво харчових продуктів. Водно-болотні угіддя дають нам більшість риби, яку ми споживаємо, а також рис для 3,5 мільярдів людей і воду для сільського господарства. 

 За останні 100 років споживання води зросло в шість разів, і продовжує зростати на 1% щорічно. Ми використовуємо більше води, ніж земля може поповнювати. Необхідно на 70% більше їжі та на 14% більше води на сільськогосподарські потреби для очікуваних у 2050 році 10-ти млрд населення Землі. Прогнозують, що до 2050  року використання води у промисловості й енергетиці зросте до 24%. Знищення та втрата водно-болотних угідь стане непоправною шкодою. 

 Ми могли б мати достатньо води, якби більше цінували і краще розпоряджалися водно-болотними угіддями та водою і сприймали їх як спільну відповідальніст

Запрошуємо найменших читачів у цікавий світ мешканців водойм і боліт - такий незвичайний і майже міфічний.

Жило собі в тихому ставку маленьке, ну дуже маленьке Жабеня. І якось почуло воно про велике-велике море. “От би стрибнути в море з високого каменю!..” Так почалися пригоди Жабеняти з книги Андрія Кокотюхи "Жабеня, ставок і море", на шляху до моря. Коли – веселі, а коли – небезпечні.








Немає коментарів:

Дописати коментар