субота, 3 грудня 2022 р.

                  Видатні українці

Пам'ятники українському філософу і поету Григорію Сковороді —встановлені в містах та селищах України і за кордоном.
Кілька пам'ятників створив Іван Кавалерідзе. Перший, за його проєктом, був відкритий 1922 року в Лохвиці Полтавської області до 200-річчя від дня народження філософа. Під час війни монумент, зроблений з бетону, був пошкоджений, але відновлений автором у бронзі у 1972 році.
Монумент Григорію Сковороді прикрашає Контрактову площу в Києві. Він з'явився у столиці 1 березня 1977року. Сковорода звернений обличчям до Києво-Могилянської академії, де філософ провів декілька років свого життя й як студент, й як викладач. Автором цієї скульптури також виступив Іван Кавалерідзе, на той момент йому було майже 90 років.
У студентів Києво-Могилянської академіїнавіть є така традиція - щорічно мити пам'ятник на день академії, який святкується 14 жовтня. Ця добра, символічна акція так й називається "чистий Сковорода". Крім того, кожен рік 28 червня в день вручення дипломів на голову Сковороді одягають бонет - чорну шапочку випускників. Студенти вірять, що саме ті, "вдягнені" радянською владою, черевики приносять удачу. Тому перед сесією до пам'ятника приходять цілі натовпи студентів. Вони впевнені, що досить кілька секунд потриматися за взуття філософа, й викладач обов'язково поставить гарну оцінку. Сквер, в якому стоїть пам'ятник Сковороді, - це по-справжньому культове місце для студентів та випускників Могилянки.
Пам'ятник мандрівному поету та філософу є і в Охтирці. Створений більше 20 років тому ентузіастами - студентами.
Дерев'яна скульптура.
Самотня фігура як сублімація життя мандрівного філософа, пряма постать, що слугує уособленням незламності волі, і книга в руках як джерело вселенської мудрості в обрамленні простого одягу та сумно-замисленого погляду – в цьому вся доля видатного українського мислителя.






Немає коментарів:

Дописати коментар