четвер, 8 вересня 2022 р.

                   Таким він був

9 вересня виповнюється 253 роки, як у Полтаві на світ з'явився майбутній основоположник і перший класик нової української літератури Іван Петрович Котляревський.
Безсмертна "Енеїда"' і вічно юна "Наталка Полтавка " з часом не тьмяніють і

не губляться, а зачаровують нових читачів.
Виставка - портрет"Таким він був" , організована в бібліотеці, дасть можливість дізнатися про цікаві моменти з життя І.П.Котляревського, подробиці написання поеми"Енеїда", п'єс "Наталка Полтавка" і "Москаль - чарівник", послання - оди "Пісня на 1805 год пану нашому і батьку князю О.Б.Куракіну", переспів вірша давньогрецької поетеси Сапфо"Ода Сафо".
️ Надіємось , що і нові користувачі, які візьмуть ці книги будуть захоплені , як колись ці твори прийняли і читали у всьому 19 столітті і наступні роки від освіченого селянина до багатого пана.Є любителі, які ці твори знають напам'ять, деякі місця цитатами повторюються багатьма українцями і в наш час. Багато висловів приводяться замість приказок і прислів'їв.
Творчий доробок письменника порівняно невеликий за обсягом, але завжди стримана Олена Пчілка зазначала: "Твори ті сяють, бризкають яскравим водограєм чисто народної мови "






Немає коментарів:

Дописати коментар