субота, 6 липня 2019 р.

Диво-свято Купала

   Багато свят в Україні, але найколоритнішим залишається свято Івана Купала - день літнього сонцевороту, символ народження літнього сонця. Відзначається це свято урочисто і пишновоно збирає у своєму колі весь народ, лунають співи, люди танцюють і радіють теплим літнім дням.
   Саме у таке коло зібрали бібліотекарі дітей з табору "Паросток" ОМЦПО-МАН на народознавчий етюд "Як на Івана та й на Купала", де цікаво і доступно розповіли про веселе і таємниче свято - Івана Купала. Всі обрядові дії, які відбуваються в цей час, бібліотекарі підкріплювали живим матеріалом - рослинами, які були розміщені на виставці "Диво-свято Купала". Діти дізналися про цілющі трави, які заготовляють в цей час і способи їх використання, про віночки - атрибут цього свята, про дивовижні якості папороті і як, за повірями, здобути її квітку, про рослини-обереги, які можна використовувати як амулети. Бібліотекарі продемонстрували ляльку цього дня - Купавку та розповіли, як її виготовляти. Цікавою була розповідь про значення таких атрибутів як Марена і Купайло, про дитячі ігри цього періоду, в які і пограли цього дня - "Сплетемо віночок", "Водяничок". На закінчення дітей чекало "багаття" з кропиви, через яке стрибали хлопчики з дівчатками, адже кропива пече не гірше, чим вогонь, якщо в неї впасти! Усе це, за віруваннями, сприяє очищенню.
  Також напередодні свята Купала бібліотекарі відвідали дітей, які знаходяться на оздоровленні в міській дитячій лікарні та провели з ними етно - бесіду "Сонце грає - Купалу зустрічає". Дівчатка самостійно сплели віночки і дізналися яке символічне значення має кожна квітка.
                                              











  



                             Через роки пливуть вінки,
                             У ніч купальську влітку
                             Та крізь віки мандрівники
                             Шукають диво-квітку.






Немає коментарів:

Дописати коментар