четвер, 6 червня 2019 р.

 У пошуках скарбів

З початком літніх канікул для користувачів бібліотеки була оформлена цікава і незвичайна виставка–подорож «У пошуках скарбів».
В давні–давні часи, коли ще не було автомобілів, літаків, швидкісних експресів і багатоповерхових морських лайнерів, відважні мандрівники здійснювали свої мандри на дерев’яних кораблях з вітрилами – вітрильниках. Завдяки їм були відкриті нові материки і землі. На вітрильниках купці–мореплавці здійснювали торгівлю з далекими країнами, привозячи звідти різноманітні товари: сувої заморських шовків, духм’яні спеції, амфори з винами і пахучими оліями, скрині з коштовними прикрасами, низками перлів, дорогоцінним камінням, золотими монетами.
Не завжди погода сприяла мореплавцям. Часто сонячне, ясне небо затягувало хмарами і розпочинався лихий шторм, сила якого могла досягти 9–ти балів. Багато кораблів, не витримавши напору стихії, тонуло. А разом з ними і їхні вантажі. І зараз, на морському дні, під багатометровою товщею води, знаходиться багато скарбів. Частину вже знайшли і підняли нагору, решта чекає свого часу.
Також на дні морів і океанів живуть величезні краби і їх крабенята; мушлі, всередині яких внаслідок раптово потрапившої піщинки, формуються перлини; ростуть коралові рифи. З незвичайно великих мушель з давнини і по наш час виготовляють перламутрові прикраси і ґудзики.
З усим цим мали змогу ознайомитися і навіть доторкнутися руками маленькі і великі відвідувачі нашої книгозбірні. А ті, хто зацікавився морською тематикою, мали змогу вибрати і взяти з собою книги і журнали про відомих мореплавців, морські пригоди і про тих, хто живе на дні морському.











Немає коментарів:

Дописати коментар