понеділок, 14 січня 2019 р.

           Хай весь рік вам добре буде...

    В народі говорять: "Зима прийшла і празників привела". І дійсно: взимку майже щодня – свято. У цю чарівну пору, коли сніг вже давно вкрив своєю ковдрою вулиці міста, коли чудернацькі коштовні візерунки прикрашають вікна осель, у нашій країні починається цикл зимових свят, які пов’язані з великою кількістю традицій та народних звичаїв.
11 січня дзвінкими веселими голосами наповнилась читальна зала бібліотеки. До нас завітали вихованці гуртка "Народна творчість" ОМЦПЩ-МАН на народознавче свято "Хай весь рік вам добре буде".
   В бібліотеці була створена  українська світлиця з обрядовими атрибутами, серед яких були дідух, павук, голубки, різдвяна зірка та інші. Гостями заходу були берегині народних звичаїв, обрядів та традицій Лідія Григорівна Канівець, Галина Марківна Захарова, Любов Олександрівна Кісіль та краєзнавець Марія Іванівна Поліщук.
   Присутні дізналися багато нового про свята Різдвяного кола, зокрема про прикрашання осель, приготування обрядових страв, значення святкових символів.
    Весело пройшов обряд "Водіння кози", діти разом з дорослими відтворили атмосферу свята, співали колядки та щедрівки. А ще в ці дні хочеться вірити в диво і ця віра - один із дорогоцінних дарів наших пращурів, в чарівні години можна напросити щасливої долі, тобто поворожити на здійснення завітних мрій. Зробили це жартома, порахували зернинки в долонях "Збудеться не збудеться".  
 Господиня свята пригостила гостей кутею та узваром "щоб в домі велося і добро збулося". 
Цей захід сприяв єднанню поколінь, що вселяє надію на те, що не згаснуть традиції нашого народу. Вони будуть збережені та примножені наступними поколіннями.























Немає коментарів:

Дописати коментар